Conferència:Una passejada per l’origen del Sistema Mètric Decimal i del Sistema Internacional d’Unitats

Data: Dimarts 20 de Maig

Hora: 20.00 h

Lloc: Biblioteca comarcal de Blanes

Ponent: Anton Aubanell

Ens imaginem un món amb quantitats però sense nombres,amb temps però sense calendaris,amb magnituds però sense mesures…? Realment seria difícil de viure-hi i,encara més,de conviure-hi en societat.

Per això el progrés científic,tecnològic i social requereix la construcció d’eines que ens ajudin a comprendre el món que ens envolta,a analitzar els seus fenòmens i,fins al punt en què és possible,a preveure el seu comportament. Entre aquestes eines,l’establiment d’un sistema de mesures acceptable per tothom i permanent en el temps ha estat fonamental!

La conferència ens convida a una passejada pels camins que varen portar a definir el metre patró i,després,la resta d’unitats del Sistema Mètric Decimal. Aquest sistema de mesures és el precedent immediat del Sistema Internacional d’unitats que avui ens permet endinsar-nos,cada cop més,en la comprensió de món:des de les grans distàncies astronòmiques que ens obren el camí dels estels fins a les distàncies més petites que ens encaminen a comprendre el que passa dins dels àtoms,des de les constants del nostre cos que ens ajuden a preservar la salut fins als paràmetres que asseguren la qualitat del nostre medi ambient,des de les longituds dels nostres desplaçaments fins a les mesures que menegen els GPS…amb raó Kepler deia que “Mesurar és conèixer”.

La definició del metre patró va requerir una de les majors aventures científiques que mai s’havien portant a terme:el mesurament de l’arc del meridià de París entre Dunkerque i Barcelona. Una aventura de la qual el territori català va ser testimoni de primera mà. La nostra passejada intentarà resseguir els passos d’aquesta formidable gesta.

I,precisament,tindrem el gust de fer aquesta passejada el dia 20 de maig en què se celebra el Dia Mundial de la Metrologia!

Comments are closed.