Conferència:Les Vacunes:un valor en qüestió

Data: Dimarts 8 d’Octubre

Hora: 20.00 h

Lloc: Biblioteca comarcal de Blanes

Ponents: Dr. Josep Marès Bermúdez

La vacunació és l’estratègia preventiva més beneficiosa en salut pública i és la intervenció més cost-efectiva des d’una perspectiva individual,social i sanitària.
Les vacunes i els programes de vacunació són en general ben acceptats pel personal sanitari i per la població,però també i ja des dels seus orígens les vacunes han suscitat rebuig i oposició.

INTRO –Les Vacunes:Un valor en qüestió from aulablanes on Vimeo.

La proliferació,per raons molt diverses,de grups opositors a la vacunació,però també la major participació de les persones i els seus familiars en la presa de decisions en relació a aspectes vinculats a la seva salut,comporta que amb més freqüència se’ns plantegi per part dels pares propostes reticents a la vacunació dels seus fills,rebutjant alguna de les vacunes,sol · licitant retardar algunes d’elles i més excepcionalment en el nostre medi un rebuig total.

Els ara avis recorden la gravetat de malalties que ara no veiem:poliomielitis,diftèria,xarampió …:no s’ho van pensar dues vegades per vacunar a nosaltres (ara pares) que som els que ens qüestionem les vacunes dels nostres fills.
Moltes de les persones que avui rebutgen la vacunació ignoren la gravetat de les malalties que s’han reduït dràsticament gràcies a la vacunació,i desconeixen que deixar de vacunar està comportant una emergència de totes elles.

A Europa s’han produït en 2011 més de 30.000 casos de xarampió,d’ells més de 1.900 casos a Espanya,amb un total de 8 morts i 27 casos d’encefalitis,una greu complicació de la malaltia. Desafortunadament el 95% d’aquests casos corresponia a persones que no havien rebut la vacunació completa enfront de la malaltia.

La vacunació ofereix una protecció a la persona que es vacuna,però a més és un acte solidari ja que si tots ens vacunem,augmentem la protecció per a tota la comunitat,fins i tot per aquelles persones que per alguna raó d’edat o malaltia no poden vacunar-se.

Cap altre acte mèdic,ni cap tractament farmacològic té les garanties de seguretat que tenen les vacunes que formen part del nostre calendari de vacunació.

L’èxit de la vacunació requereix una acció sinèrgica i sense contradiccions entre tots els portaveus vàlids per a la població sobre temes de salut:autoritats reguladores,autoritats sanitàries,professionals sanitaris,mitjans de comunicació,acadèmics,i indústria farmacèutica. La població és molt sensible als missatges i actituds contradictòries entre els seus referents,responsables i portaveus en temes de salut. Des de la nostra posició,com a personal sanitari,juguem un paper crucial com a referents per a la població i els mitjans de comunicació,responsabilitat que mai hauríem d’eludir al tractar-se d’una estratègia preventiva tan valuosa per a la salut infantil i la comunitat en general,però al mateix temps tan injustament qüestionada.

Si som capaços de transmetre aquests conceptes a la població,serà obvi que la vacunació no és només desitjable,sinó essencial com a part de la salut del nen i de l’adult.

Comments are closed.