Resum:Perquè volem compendre?

Aquest dimarts 28 de març el Dr. Xavier Antich ha ofert la xerrada « Per què volem comprendre?.
El reconegut filòsof ha acostat als assistents més d’una resposta a aquesta qüestió d’ordre filosòfic.

Un seguit de nous interrogants ha servit per orientar la resposta a la voluntat de comprendre. D’on surt aquesta necessitat de comprendre? Per què no en tenim prou en viure la vida? Per què anem més enllà de la gestió de les coses que ens passen? Com és que allò urgent i allò important sovint no són el mateix?

Xavier Antich ha començat amb els referents de la filosofia grega Plató i Aristòtil per emmarcar una primera resposta:la voluntat de comprendre forma part del desig natural dels humans. És inevitable,es tracta d’un desig antropològic.

Una segona resposta a la qüestió principal segons el filòsof enllaça amb la pregunta sobre què és el que volem comprendre. Per Antich no hi ha dubtes volem comprendre la vida,això que ens passa i que tenim davant. Desmarcant-se clarament d’una posició platònica de la realitat. De manera que si el que volem comprendre és la vida,ho volem fer perquè volem que la vida sigui millor.

Més encara,la reflexió del ponent ha conduït a noves i encadenades respostes:volem comprendre perquè volem ser lliures,volem comprendre perquè ens genera plaer. Comprendre,malgrat sigui coses dures i tristes,ens proporcionar un plaer que ens condueix a ser amable amb l’altre i amb el món. Ser amable en el sentit menys d’urbanitat i més de respecte i de prioritzar a l’altre per damunt meu.

En aquesta vida d’urgències en la que vivim,en la que no tenim temps per a pensar,no tenim temps per a la reflexió de les coses importants,on la producció continuada ens ofega i ens omple les agendes,la voluntat de comprendre és una resposta per a sobreposar-nos a tot el que ens empeny a no fer-nos preguntes. Voler comprendre és una manera de respondre a la necessitat de temps que tenim.

Xavier Antich ha apuntat que contràriament a la idea que massa preguntes ens paralitzen,considera que l’acció comença en la comprensió d’allò que passa. Considera que voler comprendre és començar a desobeir.

"Per quèvolem comprendre?"Dr. Xavier Antich from aulablanes on Vimeo.

Comments are closed.